The Make-Over van het Witte Kaproenenplein

Donderdag 20 december 2012 is officieus het Witte Kaproenenplein in gebruik gesteld. Buurtwerk Rabot Blaisantvest organiseerde samen met Samenlevingsopbouw vzw een kerstdrink. Op deze manier kon Samenlevingsopbouw het pleintje officieus openen. Een gasbrander, glaasje frisdrank of wijn, grote schaal couscous, Turkse broodjes, meer hoeft dat niet te zijn.

Met de financiële steun van Gebiedsgerichte Werking van de stad Gent heeft Vzw Samenlevingsopbouw dat pleintje langs de Gebroeders de Smetstraat een heuse facelift gegeven. Samen met een groep vrijwilligers zijn er honderden planten en struiken in de grond gestoken en op drie verschillende plaatsen is stadsmeubilair geïnstalleerd. Robuuste houten stoelen en een bank, die stevig verankerd zijn. De bank heeft geen rugleuning. Of dit toeval is weet ik niet, maar er zijn steden waar je een GAS-boete riskeert wanneer je op de rugleuning van een bank gaat zitten. Naast de kindercrèche in de Aloïs Joosstraat is ruimte gemaakt voor een kippenren. Het is nu nog wachten op de kippen. Over enkele weken wordt het pleintje officieel ingewijd door de burgemeester.

Het was meteen een gelegenheid om eens op te zoeken wat Witte Kaproenen nu precies zijn. Ik dacht daarbij aan een plantensoort, helemaal fout! Witte Kaproenen was een soort politiekorps in Gent (14e en 15e eeuw), waarvan de leden een wit hoofddeksel als herkenningsteken (kaproen) droegen. Zij hielden booswichten aan, regelde het verkeer bij plechtigheden en waren de lijfwacht van de deken. In 1492, bij de vrede van Cadzand, deed Stad Gent afstand van het recht op deze militie.

Marion Andrews

Reacties zijn gesloten.