Nieuwsbrief Parochie St-Jozef en Rabotwijk

inhoud:
Broederlijk Delen – Oeganda
Gentse Gruute kuis – 17 maart
Film in de Rabot-kerk: LA SOURCE DES FEMMES – 22 maart

DE CIRKEL DOORBROKEN

In een land als Oeganda is landbouw een belangrijk wapen in de strijd tegen de honger. De Oegandese boeren telen o.m. maniok, maïs en bonen. Met hun werk op het land zouden ze hun hele gezin van voldoende voedsel moeten kunnen voorzien en inkomen verwerven door hun overschot op de markt te verkopen. Maar door hun beperkte kennis van landbouwtechnieken als een van de vele gevolgen van de oorlog, ligt hun productiviteit te laag. Ze hebben ook te weinig geld om voedsel te kunnen kopen. Hierdoor is er honger in het noorden van Oeganda. Vooral in de maanden voor de nieuwe oogst van september zijn de voedselreserves op. Net dan moet er hard gewerkt worden op het land, een zware uitdaging met een lege maag. Zo blijven de boerenfamilies gevangen in de vicieuze cirkel van armoede. Samen met de zes Noord-Oegandese partnerorganisaties strijd Broederlijk Delen hiertegen. Voldoende voedsel voor de bevolking, het hele jaar door. Dat wil de ontwikkelingsorganisatie in de regio verwezenlijken.

OEGANDA
Een milde natuur, zeer vruchtbare grond en meer dan 80% van de bevolking die actief is in de landbouw. Onder die voorwaarden zou elke Oegandees over voldoende voedsel moeten beschikken en mag er geen honger zijn in Oeganda. In de praktijk zien we echter iets heel anders.

In de Langoregio in het noorden van het land is veel kennis over landbouwtechnieken verloren gegaan tijdens de 20-jarige oorlog. Er is weinig zaaigoed en geen geld om dieren aan te kopen. Hierdoor behalen de boeren in de Lango-regio lang niet hetzelfde productieniveau van voor de oorlog, en is de honger nooit veraf.
De streek rond het Rwenzorigebergte in het westen is dan weer zeer dichtbevolkt en de vruchtbare grond is schaars. Doordat de landbouwbedrijfjes klein zijn, kunnen de boerenfamilies maar net voldoende voedsel produceren voor zichzelf. Een extra inkomen halen uit de verkoop van de oogst is dus niet mogelijk.

EERSTE OMHALING BROEDERLIJK DELEN
Op Palmzondag wordt in onze kerk de eerste omhaling gehouden.Zij die niet aanwezig kunnen zijn, brengen hun steun uit op rekening
BE12 0000 0000 9292 – BROEDERLIJK DELEN – Huidevettersstraat 165 1000 Brussel

GENTSCHE GRUUTE KUIS
Op zondag 17 maart is er de derde ‘Gentsche gruute kuis’.
De stad krijgt een grondige poetsbeurt. Ik doe zeker mee!
Steek jij mee de handen uit de mouwen?

Het Netheidscharter heeft zich opnieuw met een groepje vrijwilligers ingeschreven. Ivago voorziet fluorvestjes, handschoenen, knijpertjes, containers en stoffer en blik. Na afloop krijgen de medewerkers een aardigheidje aangeboden. Wie wil meedoen kan het best contact opnemen met Ivago 09 240 81 11, info@ivago.be en zich aansluiten bij een groep. Zo ben je automatisch verzekerd tegen ongevallen.

Ook de kinderen van onze Mandalaschool doen een optocht doorheen onze wijk op Maandag 18 maart om 9 u. Stap (als je kunt) met hen mee!

GROEN EN KLEUR AAN DE MARIA GORETTIKERK
Vorige Zaterdag gingen verschillende buurtbewoners aan de slag om de omgeving van de Maria-Gorettikerk op te fleuren. Enkele stukken muur kregen een laagje verf en er werden bloembakken gebouwd en met kruiden vol geplant.

ZIN IN FILM
LA SOURCE DES FEMMES

In een schilderachtig maar afgelegen dorpje in het Noord-Afrikaanse Maghrebgebergte is het de traditie dat vrouwen in de brandende zon het water gaan halen bij een afgelegen bron aan de top van de berg, terwijl de mannen thee drinken en met kaarten spelen.
De jonge bruid Leila besluit samen met de andere vrouwen van het dorp in staking te gaan.  De mannen krijgen geen seks meer totdat ze een pijpleiding hebben aangelegd naar het dorp. In de adembenemende Marokkaanse landschappen en gedragen door sterke prestaties  van de vele actrices heeft regisseur Mihaileanu een hartverwarmende film gemaakt  over het Arabische feminisme.

Inleiding en nabespreking door Kemal Isci
Vrijdag 22 maart – 20 u. Rabotkerk
SINT-JOZEF

zaterdag 16 maart
18.00 u. gezongen eucharistieviering
zondag 17 maart
10.00 u. gezongen eucharistieviering t.i.v. familie Meekers – De Raeve

Reacties zijn gesloten.