Facelift Victor Friscité (vervolg)

DSCN2943

In een vorig artikeltje hebt u al kunnen lezen dat ze in de Victor Friscité aan een ‘Wijk aan Zet’ project werken. Dit is het natuurlijke gevolg van het netheidscharter. Op gezette tijden vegen Lieve, Erik, Frederic, Sabine en andere buren de straat, onder het motto ‘een leuke buurt begint voor je deur’. In de cité zelf is er nog niet veel te zien. Tot nu speelt alles zich in de Mandala school af. Aäron heeft huiselijke taferelen getekend, die als een soort trompe l’oeuil op een blanke gevel worden bevestigd. De regenpijp die schuin over de gevel loopt, wordt op ludieke wijze in het geheel geïntegreerd.

Vorige week werkte hij met een groep kindjes van, naar ik schat 6 à 7 jaar. Vandaag zijn nog jongere kinderen aan de beurt. In totaal doen 110 kinderen aan het project mee. Omdat hun werk op een publieke plaats komt te hangen, zijn ze heel gemotiveerd. Het bevordert het samenhorigheidsgevoel. De kinderen en hun ouders voelen zich meer betrokken bij hun wijk.

Om een fraai resultaat te bereiken, kunnen niet alle kinderen tegelijk aan de ‘ramen’ werken. Lieve, mede-initiatiefneemster van dit project, heeft daarom voor elk kind kleine paneeltjes gezaagd en in de grondverf gezet, waarop de kinderen, terwijl ze op hun beurt wachten, hun eigen ‘raam’ tekenen en inkleuren.

Als Aäron zich door de persoon Victor Fris had laten inspireren, waren de kinderen nu wellicht bezig om een levensgrote tekst in oud Vlaams, op de muur te kalligraferen. Victor Fris (1877-1925) was paleograaf, stadsarchivaris en staat ook bekend om zijn schrijvers kwaliteiten. Zijn Dagboek van Gent (1447-1470) geldt nog steeds als een standaardwerk.

In de lente wordt ook het bloembakken-project opnieuw opgestart. De bakken zijn vervaardigd door een sociale werkplaats uit de buurt, maar hielden bij warm zonlicht onvoldoende water vast, waardoor de plantjes snel verlepten. Er wordt hiervoor naar een oplossing gezocht.

Stad Gent heeft inmiddels met een mobiele camera al enkele sluikstorters betrapt. Zij kunnen een fikse boete verwachten. Het zou wat naïef zijn om te veronderstellen dat hiermee al de problemen zijn opgelost, maar het is een stap in de goede richting.

Marion Andrews

DSCN2943

Reacties zijn gesloten.