Verslag experiment rond apart opruimen PMD op Gentse Gruute Kuis

DSC00072Zwerfvuil is een frequent aangehaald probleem in de wijk Rabot, vooral in parken en speelpleinen. Naar aanleiding van de laatste Buurt Bestuurt vergadering, groeide de idee om een proefproject op te starten rond apart inzamelen van PMD bij opkuisacties. De buurtbewoners en de Stad denken namelijk dat invoeren van statiegeld op PMD de properheid van de wijk ten goede zou komen.

Bedoeling van het experiment: Een beeld te krijgen of er veel PMD in het zwerfvuil te vinden is.DSC00067

Tijdstip: Op 29/03/2015 op de actie “Grote Kuis” met IVAGO.

Deelnemers: Twee bewonersgroepen (Proper Rabot en Plezante Doeners) van ongeveer 10 personen en drie scholen (Kompas, Mozaïek en Mandala).

Verslag: Er werd aan alle deelnemers van de actie gevraagd om bij het ophalen van zwerfvuil in de straten het PMD apart te sorteren.DSC00054

  • De school,  Het Kompas,  is 4x met een klas een uur op stap geweest en bracht in totaal 1 m³ PMD mee.
  • De andere scholen, Mozaïek en de Mandala en de bewonersgroepen verzamelden op 1u30 samen ook nog 1m³ PMD binnen.
  • Dit vertegenwoordigt ongeveer 1/3  van het totaal opgehaalde zwerfvuil van de scholen en de bewonersgroepen op het Rabot.
  • Het PMD werd op 31/03/2015 gesorteerd bij IVAGO binnengebracht.

De groepen kregen als beloning 100 Torekes voor het apart sorteren en 50 Torekes bovenop omdat het PMD juist gesorteerd was. In totaal zijn  600 Torekes , op het budget van de dienst Gemeenschapswacht, uitgedeeld.DSC00058

Conclusie: Er ligt veel PMD in het straatbeeld. De vraag rijst mocht hierop statiegeld staan, zou dit dan het zwerfvuil met 1/3 doen verminderen? Het loont de moeite om hier verder onderzoek naar te verrichten.

Dank aan de vrijwilligers en scholen om mee te werken aan de Gentse Grote Kuis en dit experiment!

Vele groeten, de medewerkers van de Gemeenschapswacht.

 

Reacties zijn gesloten.